HRV hvorfor virker det til din hverdag?

Uncategorized Jan 14, 2022
 

Få 5 enkle strategier til at booste din HRV 

Listen to "HRV hvorfor virker det til din hverdag?" on Spreaker.

 

Hvor populær metaforen end er, så slår et sundt hjerte ikke så regelmæssigt som en metronom – det ændrer faktisk sin rytme for hvert enesteb slag. Denne konstante variation i millisekunder mellem dine hjerteslag er kendt som din hjertefrekvensvariabilitet (HRV).

Nogle situationer resulterer i en stigning i variationen (høj HRV ex ved udåndning), mens andre får intervallerne mellem slag til at forblive mere konstante (lav HRV ved indånding).

Du er måske ikke klar over disse subtile variationer, men de afspejler dit hjertes evne til at reagere på forskellige situationer. HRV kan reagere på stress og/eller sygdom før hvilepuls (RHR), hvilket gør det til et af din krops mest kraftfulde signaler – hvilket giver nyttig indsigt i dit stressniveau, restitutionsstatus og generelle velbefindende.

Hjertefrekvensvariabilitet afspejler dit nervesystem

HRV er knyttet til dit autonome nervesystem (ANS) og balancen mellem de parasympatiske (hvile-og-fordøje) og sympatiske (kæmp-eller-flugt). Ved at balancere de to kræfter hjælper nerve systemet dig med at reagere på daglige stressfaktorer og regulere nogle af din krops vigtigste systemer, herunder hjertefrekvens, respiration og fordøjelse.

HRV er den mest effektive måde at estimere din nervesystem-balance på, da det direkte påvirker dit hjertes aktivitet.

Dit nervesystem har dog stor indflydelse på, hvordan dit hjerte slår. Alle celler i dit hjertes pacemaker har direkte linjer fra begge sider af dit nervesystemet. De giver input, slag for slag, på et cellulært niveau til dit hjerte:

  • Din hvile-og-fordøjelse fortæller dit hjerte at bremse, hvilket giver plads til variation mellem slag (højere HRV)
  • Dit kamp-eller-flugt-system fortæller at hjertet skal sætte hastighed op, begrænser plads til variabilitet (lavere HRV)

Disse to systemer kan være lydløse, aktive eller råbe Hele dagen i gennem. Det er en masser samtale, og det fører til en masse variation.

Som en tommelfingerregel:

  • Høj HRV er forbundet med hvile-og-fordøjelse, generel kondition og god restitution
  • Lav HRV er forbundet med kamp-eller-flugt, stress, sygdom eller overtræning

 

Få 5 enkle strategier til at booste din HRV 

Få dine sundhedstips og tricks fra en ægte kok og ernæringsekspert som hjælper dig med at få sundhed til at virke i din hverdag!

 

Ja TAK